Opstarten van de moestuin 2024
6 Maart 2024 – Een vroege start in de Moestuin
Het is heel nat geweest in februari, nog steeds is de grond verzadigd en de greppel staat nog vol. Temperaturen overdag al boven de 10 en nachten ook geen vorst dus begonnen in de moestuin.
In december had ik paardemest verspreid in de (moes)tuin. De moes veldjes had ik afgedekt met karton om de boel te laten doorrotten. De eerste week van maart is het karton eraf gegaan en heb ik daarmee de paadjes bedekt. De veldjes hebben extra as (uit de kachel) en eierschalen erbij gekregen. Dat alles is door elkaar heen geharkt. De veldjes zijn er klaar voor….
De aardbeien in de verhoogde bak zijn gefatsoeneerd, grote kluiten weg, kleine mooie sterke plantjes mochten blijven. Met voldoende knoflook ertussendoor geplant tegen de beestjes ligt dat er na het afdekken/mulchen met de resten van de zegge snoei goed bij. Niets meer aan doen – behalve water geven (indien nodig). Verschillende aardbeien plantjes opgepot, in twee van die grote aardbeien potten van terra cotta die ruimte hebben voor plantjes aan de zijkant. Op verzoek van moeders heb ik ook nog een stel in 10cm potjes op voorraad neergezet. Dat mag genoeg zijn voor een leuke aardbeien oogst straks.
Het aardappelpootgoed was een ander verhaal. Door de hoge waterstand is het grondwater via de kelderkoekoek de kelder in gelopen en met al dat vocht liepen de aardappelen natuurlijk uit. Te vroeg, maar ze deden het. Weggooiien kan ik niet zo goed, dit is leven en het wil leven!! Dus heb ik de aardappelen geplant. Tegenover de poort staan er 17 en het veldje er rechts naast heeft twee rijen 2x9 gekregen in het midden van het veldje. Van de 17 is de helft de rode variant alouettes die eigenlijk pas de grond in mogen als de nachten boven de 8C zijn. Dat is nog niet zo, de temp is rond de 5 minimaal geweest, met nog een nachtje net een uurtje nachtvorst met rijp op de grond. Dus hopelijk gaat het goed zo, ik heb ze allemaal een droog kusje gegeven voor ze erin gingen, dat moet helpen! Ik zal de grond ophogen als ze boven komen zodat ze bedekt blijven tot die 8C er is snachts. De andere variant zijn gele maar ik weet niet hoe ze heten.
Verder ontving ik een aardpeer, die kan wel tegen vorst. Hij zat in een potje en had al worteltjes. Het opstaande frame van de voormalige etalagekast/boom-gecko-kooi heb ik gebruikt voor de aardpeer. Ze krijgen gele bloemen en worden makkelijk 3m hoog, dus heeft wel ruimte nodig. Ik ben super benieuwd hoe dat gaat zijn. De oude tentbogen staan eromheen, zodat de tomaten die erbij komen daar straks ook geleid kunnen worden. De bedoeling is dit begin vd lente ook te bedekken met een plastic als een soort brede tunnel. Ja plannen genoeg hier voor het seizoen, dat wel echt vroeg begonnen is in 2024.
.....